De stad
Savannah

spaans mos

toren savannahSavannah is gesticht in 1733 door James Oglethorpe als zijn eerste nederzetting in de nieuwe Britse kolonie van Georgia. Orgineel gepland als een stad voor de zonderaars zonder katholieke bemoeienis, advocaten, alcohol en vooral geen slaven. Echter met de komst van de kolonisten uit Noord Carolinain in 1750 kwam hier snel verandering in. De plantage's in de buurt vierde hoogtijd, dit voornamelijk met behulp van slaven-arbeid.

In Savannah is de sfeer van deze tijd nog overal te zien en te proeven. De blauwdrukken van de stad zijn als enige stad in de VS voor de tijd gemaakt in Engeland. Met kleine parkjes moest de binnenstad leven. Dat doet het nog steeds met het beroemde Spaanse mos hangend in de bomen.

standbeeld savannahEchter kennen veel mensen Savannah ook als setting van het boek en later de film: "Garden of Good and Evil". Ik had de itentie dit boek voor de vakantie te kopen, maar de verschillende reisboeken boden al genoeg leesmateriaal aan. Via de plaatselijke VVV zijn er wandelingen te krijgen langs de verschillende plekken uit dit boek/film.

Onze tocht ging alleen langs de verschillende parkjes.

 

Conclusie:

De binnenstad is de typische uitzondering die het tegendeel bewijst op de regel.