De stad
Memphis

elvis presley

skyline memphisMemphis is toch wel het meest bekend als de stad van Elvis. Lopend door de binnenstad van Memphis is het enige wat hier aan refereert een groot bronzen beeld van The King. Voor het echte Elvis-gevoel moet men ook naar Graceland toe (ook in Memphis), maar dat stond later op het programma. Deze morgen werd begonnen met een wandeling door downtown Memphis. Door het, nog in volop aanbouwende, winkelcentrum Peabody Place lopend is duidelijk te zien dat er nog flink geïnversteerd wordt in het centrum. Wat verder lopend komen we bij de kust van de Mississippi. Deze aflopend kan via een loopbrug naar het zogenaamde "Mud Island" gelopen worden. Volgens de overlevering vonden de eerste bestuurders van de stad Memphis dit zo'n lelijk eilandje dat ze het wilden opblazen.

pyramide memphisNormaal loopt er onder de brug een hanged treintje, maar deze is vandaag niet in dienst, er zal wel gelopen moeten worden. Op Mud Island is een mooi uitzicht van Memphis te bewonderen. Daarnaast kan de Mississippi van wel heel dicht bekeken worden, bijna over het gehele eilandje loopt een schaalmodel van de Mississippi compleet met stromend water. Om de zoveel meter staat een bord met uitleg van een bepaald deel van de Mississippi, vooral met historische inslag en dan voornamelijk uit de periode van de burgeroorlog.

Het metrolijntje die rondjes rijdt in Memphis rijdt ook op minimale sterkte, daarom wordt besloten om terug naar de auto te lopen. Volgende stop is Graceland (desnoods via een eenrichtingsweg).

voor het huis van elvisGraceland, het landgoed van Elvis, is een waar mekka voor de fan. Met bussen komen de mensen naar het landgoed toe, gelegen aan de (hoe toepasselijk) Elvis Presley Boulevard. Een grote parkeerplaats biedt genoeg ruimte voor de auto. Ook hier is het redelijk rustig. De prijzen liegen er niet om, voor een rondtoer door het huis, inclusief een bezoek aan het graf kost een kleine 16 dollar (exclusief tax natuurlijk).

platen collectieIn de rij voor de busjes die ons naar de overkant brengen (ze hebben zelfs een apart stoplicht) krijgen we koptelefoons uitgereikt met de toer erop. Eenmaal aan de overkant is het wachten tot de voordeur opengaat. Het mekka van "The King".

Langs de eetkamer, door keuken, naar de kelder, langs de leisurekamer en de studio staan we weer buiten. Nog niet figuurlijk, maar wel letterlijk. De toer gaat verder door de tuin van Elvis naar een schuur wat ooit zijn kantoortje was. Iets verder gelopen komen we in een speciale expositie van Elvis zijn platen en prijzen. Doormiddel van de koptelefoon komen we meer te weten over Elvis dan we lief zijn (sorry geen fan). Om uiteindelijk weer buiten te staan, op weg naar het werkelijk doel van de meeste fan's die Graceland bezoeken: Het graf van Elvis Presley. Als je tenminste doorloopt en niet voor die van zijn vader blijft steken :)

Conclusie:

Memphis - Zeker het bezoek waard, vergeet niet Mud Island
Graceland - als je dan toch in Memphis bent